Recepty

PALAČINKY Z POHANKOVÉ MOUKY

SUROVINY NA 1 PORCI:

  • 60 g pohankové mouky
  • 150 ml mléka
  • 1 vejce
  • olej na potření pánve

 

POSTUP:

Suroviny smícháme a na rozpálené pánvi smažíme palačinky. Z uvedeného množství surovin připravíme jednu porci, a to tři kusy palačinek. My jsme použili mouku z neloupané pohanky, proto mají palačinky tmavší barvu. To však nic nemění na jejich výborné chuti. K dostání se samozřejmě také světlá varianta této mouky. Pohanková mouka je skvělá volba, pokud chcete vyzkoušet zdravější variantu klasických palačinek z bílé pšeničné mouky. Také je bezlepková, vhodná tedy pro osoby s intolerancí na lepek.

   


 

AVOKÁDOVÝ KRÉM

SUROVINY NA 2 PORCE:

  • 3 ks avokádo
  • 40 g proteinu
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • hrst kustovnice čínské (goji)
  • voda

POSTUP:

Kustovnici si předem namočíme do vody a necháme nabobtnat, postačí pár hodin. Avokáda oloupeme a odstraníme pecku. Vložíme je do mixéru spolu s medem a proteinem, dolijeme vodou, ve které jsme máčeli kustovnici. Množství vody záleží jen na Vás - pokud chcete mít krémovější nebo spíše tekutou konzistenci. Rozmixujeme, navrch ozdobíme kustovnicí.

Vyzkoušejte! V létě přidejte led a rozmixujte, vznikne tak velmi osvěžující zmrzlina...


 

PALEO PIZZA

Bezlepkové těsto na pizzu s nízkým obsahem sacharidů.

SUROVINY:

  • 45 g mandlové/kokosové mouky
  • 55 g chia semínek
  • 1 vejce
  • 2/3 čajové lžičky sody
  • mozarella
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce vody
  • sůl, pepř, oregano, sušený česnek

Mozzarelu nastrouháme najemno. Spojíme všechny sypké suroviny, přidáme vejce, mozarellu, olej, jednu lžíci vody - druhou lžíci přidáme jen podle potřeby. Těsto necháme 5 minut odležet.

Poté rukama vypracujeme 0,5 - 1 cm silný korpus požadovaného tvaru. Pečeme na pečícím papíře 10-15 minut v troubě předehřáté na 190°C. Poté korpus vyjmeme, poklademe zeleninou, šunkou, sýrem apod. Pečeme dalších 10-15 minut.

 


PALEO KOKOSOVÝ CHLÉB

SUROVINY:

  • 160 g kokosové mouky
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 6 ks vajec
  • 400 g smetanového jogurtu
  • 4 lžíce medu
  • 2 lžičky sody
  • 1 lžička kardamonu
  • 1 lžička pravé vanilky
  • špetka soli

POSTUP:

Formu vymažeme kokosovým olejem nebo vyložíme pečícím papírem (nejvhodnější je tzv. forma na biskupský chlebíček). Troubu předehřejeme na 175 °C.

Ve větší míse utřeme vejce s medem a přidáme jogurt. Přidáme prosátou mouku a ostatní sypké suroviny - strouhaný kokos, sodu, špetku soli, kardamon a vanilku. Směs smícháme v hladké těsto a přelijeme do formy.

Pečeme 35 minut na 175 °C, poté formu přikryjeme alobalem a pečeme ještě dalších 10 minut.

Hotový paleo kokosový chléb necháme vychladnout a můžeme podávat, uvedené množství postačí na 12 plátků. Výborný je chléb také opečený a potřený čerstvým máslem.

 


ŠPALDOVÉ RIZOTO S DÝNÍ

SUROVINY NA 4 PORCE:

  • 1 menší dýně hokkaidó
  • 200 g špaldových krup
  • 400 ml vody
  • 150 ml bílého vína
  • 1 středně velká cibule
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • himalájská sůl, pepř, kari, tymián

PŘÍPRAVA:

V hrnci rozehřejeme kokosový olej, zpěníme na něm nakrájenou cibuli. Až začně cibule zlátnout, přidáme na malé kostky nakrájenou dýni (hokkaidó jako jediný druh dýně můžeme konzumovat i se slupkou, nemusíme ji tedy odstraňovat). Dýni chvilku opékáme, poté podlijeme vínem. Až se víno odpaří, přidáme sůl, čerstvě mletý pepř, kari a tymián, podlejeme vodou a necháme dýni dusit do změknutí. Podle potřeby vodu přidáváme.

Špaldouvé kroupy propláchneme, vložíme do hrnce, osolíme a zalijeme vodou. Vaříme na mírném plameni 40 - 50 minut. Podle potřeby přidáváme vodu, pokud se vyvaří a kroupy ještě na skus nejsou dostatečně měkké.

Uvařené špaldové kroupy promícháme s dýní, do horkého pokrmu můžeme přidat strouhaný sýr, např. parmezán, výborný je také kozí sýr.

Špaldové kernotto s dýní je zahřívací pokrm, výborně se hodí v  chladných podzimních a zimních dnech.


Troubu předehřejeme na 200°C. Vypracujeme těsto, kterým vyložíme kulatou formu či zapékací mísku o průměru 22 cm tak, aby těsto pokrývalo nejen dno, ale i okraje formy.  Pečeme 10-15 minut, jakmile korpus začně růžovět, vyjmeme ho z trouby.

KORPUS

  • 1 šálek kokosové mouky
  • 1/2 šálku strouhaného kokosu
  • 3 vejce
  • 1/4 šálku másla
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce vody
  • špetka soli

 

CITRONOVÝ KRÉM

  • 3 žloutky
  • 3/4 šálku xylitolu
  • 1 šálek citronové šťávy (4 větší citrony)
  • cintronová kůra
  • 3 lžíce neochucené želatiny
  • 1/2 šálku vody
  • 1 a 1/4 šálku smetany ke šlehání 30%

 

Ze 4 větších citronů vymačkáme šťávu a nastrouháme kůru. V hrnci vyšleháme žloutky spolu xylitolem, citronovou šťávou a kůrou. Směs zahříváme 6-8 minut, dokud mírně nezhoustne. POZOR - směs nesmí vařit. Poté odstavíme ze sporáku a vmícháme želatinu, kterou jsme rozpustili ve 1/4 šálku studené vody. Citronovou směs necháme 30-45 minut vychladnout. Mezitím si s trochou xylitolu vyšleháme smetanu, kterou poté mixérem vmícháme do schladlé citronové směsi. Naneseme na korpus, ozdobíme strohanou citronovou kůrou a necháme několik hodin odležet v chladu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


SACHARIDOVÝ REFEED

SUROVINY

  • 2 hrnky rýže basmati
  • 2 hrnky nastrouhaných jablek
  • 2 banány
  • goji
  • borůvky
  • fíky
  • rozinky
  • skořice
  • xylitol

Rýži uvaříme v dvojnásobném množsví vody. Hotovou rozprostřeme na dno větší mísy. Na rýži navrstvíme nastrouhaná jablka a rozinky (předem namočené do vody, stejně jako goji), ochutíme xylitolem a skořící. Rovnoměrně posypeme borůvkami, přidáme goji, poklademe na plátky nakrájeným banánem a fíky.


 

SUROVINY:

řapíkatý celer 250 g                         voda/zeleninový vývar 1 l                      smetana 150 ml
mrkev 150 g                                    máslo 30 g                                            čersvě mletý pepř
velká cibule 1 ks                              zázvor 1 cm                                          sůl

POSTUP:

Na másle osmažíme nadrobno nasekanou cibuli. Přidáme omytý řapíkatý celer nakrájený na 1–1,5 cm velké kousky a po cca 2–3 minutách přisypeme na kolečka nakrájenou mrkev.
Po krátkém zarestování zajijeme vodou nebo zeleninovým vývarem, přidáme na plátky nakrájený zázvor, osolíme a vaříme do změnkutí zeleniny.
Vyndáme 1/3 uvařené mrkve a celeru děrovanou naběračkou a necháme stranou.
Zbytek polévky rozmixujeme tyčovým mixérem, ochutíme pepřem a smetanou. Vařenou mrkev s celerem vrátíme zpět do hrnce a necháme krátce prohřát.


 

CHIA PUDINK

SUROVINY NA 1 PORCI

2 polévkové lžíce chia

20 g proteinu

banán

hrst rybízu

lžíce kokosového leje

Chia semínka si namočíme do 250 ml vody, necháme je nabobtnat (alespoň 3 hodiny). Přelijeme do mixéru spolu s ovocem, přidáme 20 g proteinu a lžíci kokosového oleje. Důkladně promixujeme, aby byla semínka rozemleta - jen tak z nich naše tělo vstřebá živiny (pokud by byla vcelku, projdou zažívacím traktem, aniž by byly využity jejich prospěšné látky - především vápník). Výborná je také kombinace chia semínek s borůvkami a goji.